INSPIRAȚIE

MAZDA CX-5: CUNOAȘTE-I PE CREATORI

Cinci designeri din echipa de design Mazda CX-5 oferă informații despre sursele lor de inspirație,

explorând ceea ce i-a condus pe calea designului auto și ceea ce i-a condus spre Mazda.

TA­KA­NORI TSU­BA­KI: PRO­IEC­TANT-ȘEF

Takanori Tsubaki este cel mai potrivit pentru a discuta despre schimbările de design ale celei mai recente Mazda CX-5, după ce a fost designerul principal al celei de-a doua generații a modelului din 2017.

DE LA CONCEPT LA MAȘINĂ

„Cred că spiritul special al designerilor care caută inspirație autentică în interior, în loc să fie îndrumați, actualizează constant Designul Mazda.”

 

- Takanori Tsubaki (proiectant-șef)

Actualul proiectant-șef spune că este deosebit de mândru de faptul că designul caroseriei mașinii s-a aliniat cu cele mai recente principii de design Kodo, astfel încât a fost suficient de puternic pentru a fi păstrat și a realiza obiective de reproiectare, cum ar fi creșterea rezistenței similare cu cea a unui SUV și clarificarea unicității celor trei niveluri noi de echipare Mazda CX-5.

Proiectarea de mașini a fost o carieră firească pentru Tsubaki. Acestuia îi place să deseneze și a fost întotdeauna atras de mașinile sport. A început să lucreze pentru Mazda după ce a văzut Mazda MX-5 și RX-7. Aceste mașini i-au demonstrat lui Tsubaki că Mazda putea proiecta tipul de mașini pe care le admirase întotdeauna.

Discutând despre influențele designului său și despre ceea ce a inspirat designul mai puternic, dar mai simplu al celei mai noi Mazda CX-5, Tsubaki vorbește despre activitatea în Europa. Acesta a fost atras de modele scandinave, cum ar fi mobila daneză și sticlăria suedeză și finlandeză. Și acesta observă că astfel de meșteșuguri au aceleași calități de funcționalitate, simplitate extremă și frumusețe a formei ale meșteșugurilor japoneze. Acesta înțelege că este o valoare comună a frumuseții la nivel global.

TAKANORI TSUBAKI: PROIECTANT-ȘEF

„Fiecare designer caută în interiorul său inspirația autentică, în loc să se bazeze pe îndrumările altora”, a spus acesta. De asemenea, acesta a vorbit despre obiectivele lor comune de design, inclusiv adoptarea unui concept minimalist, un aspect al Kodo – Sufletul Mișcării.

TAKANORI TSUBAKI: PROIECTANT-ȘEF

„Manipularea luminii și a umbrei este frecventă în artele japoneze, cum ar fi picturile noastre în cerneală, care exprimă densitatea contrastantă a umbrelor fără a se baza pe linii. Cred că poți simți acest lucru în modelarea modelului Mazda CX-5.”

„De data aceasta, am încorporat estetica noastră minimalistă peste tot în caroseria mașinii, o expresie nouă a designului Kodo – Sufletul Mișcării de la Mazda.”

 

TAKANORI TSUBAKI, PROIECTANT-ȘEF

AIRA MAT­SU­MO­TO: DE­SIG­NER DE CU­LORI/MA­TE­RI­A­LE:

Aira Matsumoto a ales să devină designer pentru a rezolva probleme. Aceasta s-a alăturat Mazda după ce a văzut RX-Vision la Salonul Auto din Tokyo și s-a simțit profund mișcată de obiectivele companiei de a explora niveluri de modelare, culoare și textură de obicei necunoscute în produsele industriale. „Designul mi-a oferit un rol plin de satisfacții, în care eforturile mele sunt apreciate de clienți.”

AIRA MATSUMOTO: DESIGNER DE CULORI/MATERIALE

„Capacitatea de a găsi echilibrul precis între materialele dintr-un spațiu provine din spiritul esențial al măiestriei.”

Mazda CX-5 se bucură de o largă popularitate pentru designul său bine organizat. În calitate de designer de culoare, Matsumoto „a dorit să își clarifice atractivitatea prin modificările minore ale acestei noi versiuni și să sporească coordonarea dintre interior și exterior”. Pentru pachetul conceptual activ, prin echilibrarea noii culori cu accent de limetă cu simplitatea și puterea designului interior existent, a lucrat pentru a realiza un pachet SUV cu aspect nou, păstrând în același timp calitățile Mazda.

 

Matsumoto remarcă faptul că noile idei de design provin adesea din obiecte cotidiene aparent fără legătură între ele și dezvăluie că inspirațiile pentru designul Mazda CX-5 provin din îmbrăcăminte sportivă și adidași, în timp ce noua culoare exterioară – Zircon Sand – a fost inspirată de nisipul unui mulaj.
 

220329_900_442_Media_Promo_Maker_2.jpg

 

„Spiritul japonez de măiestrie ne inspiră să găsim un echilibru între materialele dintr-un spațiu și să luăm în considerare lucruri precum înălțimea soarelui de vară sau sentimentul unei zile înnorate la proiectarea materialelor din care sunt făcute mașinile.”

 „Prin combinarea de culori exterioare noi, ne-am asumat provocarea de a crea un pachet SUV care a prezentat ceva nou, păstrând în același timp calitățile Mazda cunoscute.”

 

AIRA MATSUMOTO, DESIGNER DE CULORI/MATERIALE

TA­KA­FUMI SHI­MA­DA: AR­TI­ZAN MO­DE­LA­TOR DE AR­GI­LĂ

Takafumi Shimada a condus activitatea de modelare a argilei încă de când a fost lansată prima Mazda CX-5. În proiectarea acestei versiuni a modelului, acesta a lucrat pentru a elimina liniile inutile, precum și pentru a capta mișcarea texturii suprafeței și schimbările de lumină și de intensitate a umbrei, creând ceea ce numește o „expresie tridimensională mai avansată și mai profundă, fără a compromite detaliile”.

TAKAFUMI SHIMADA:

„Pentru a obține o expresie de design consecventă, am încorporat în modelarea noastră subtilitățile aduse de schimbările de lumină.”

Designul rezultat dă senzația de luciu, păstrând în același timp puterea masei. Filosofia minimalistă a Mazda inspiră un nivel de modelare nemaivăzut până acum, rafinând suprafața caroseriei chiar și până la grosimea unei foi de hârtie.

Shimada a devenit modelator datorită unui interes de o viață pentru mașini și stil, inspirându-se din excursiile cu bicicleta, unde apreciază un sentiment japonez de „frumusețe și energie ascunsă de lumină și umbră”, precum și din expresiile statuilor istorice descrise cu schimbări subtile ale luminii. Shimada spune că aceste noi perspective și descoperiri se regăsesc în proiectarea mașinilor.

TAKAFUMI SHIMADA: ARTIZAN MODELATOR DE ARGILĂ

Shimada crede că doar mâinile umane pot atinge adevărata excelență, consacrată în timp, a modelării japoneze de precizie. Mazda promovează o atitudine de învățare care încurajează modelatorii să se autodepășească în mod constant pentru a evolua.

TAKAFUMI SHIMADA: ARTIZAN MODELATOR DE ARGILĂ

„Odată cu dezvoltarea Mazda CX-5, mi-am asumat din ce în ce mai multe sarcini mai dificile. Vreau să continui să mă dedic acestui lucru, știind că va duce atât la dezvoltarea personală, cât și la dezvoltarea spiritului designului Kodo.”

„Cred că modelarea avansată întruchipează un sentiment de tensiune,
chiar și pe o suprafață moale.”

 

TAKAFUMI SHIMADA, MODELATOR ÎN LUT

AKI­TO­MO HARA: DE­SIG­NER DE IN­TE­RIOR

Akitomo Hara își amintește cât de special a fost să călătorească în diferite locuri când era copil. Dar i-a plăcut mai ales libertatea de alegere și de destinație pe care o ai atunci când conduci o mașină. „Am venit la Mazda, deoarece era cel mai bun loc pentru a crea mașinile cu care voiam să merg”, a spus acesta.

AKITOMO HARA:

„Bineînțeles, vreau să fac lucruri ușor de utilizat și frumoase. Cred că este de datoria mea să fac oamenii fericiți.”

Hara a supervizat reproiectarea și fabricarea materialelor pentru spațiul de încărcare și compartimentele de depozitare din noua Mazda CX-5. Prima generație a mașinii a avut o capacitate mare pentru bagaje, iar următoarea generație s-a îmbunătățit din punctul de vedere al texturii materialului. Dar în acest model nou, spune Hara, „mi-am propus să actualizez în continuare conceptul de capacitate al Mazda, combinat cu ușurința utilizării și aspectul estetic. Sunt foarte încântat de rezultate.” Îmbunătățirile includ mult mai mult spațiu de depozitare sub podea și un spațiu plat în portbagaj, atunci când scaunele sunt pliate, ceea ce este ideal pentru transportul obiectelor voluminoase.

AKITOMO HARA: DESIGNER INTERIOR

Faptul că a crescut într-o casă japoneză veche de peste 100 de ani l-a ajutat pe Hara să aprecieze frumusețea atemporală, lucrată manual. Acesta se străduiește să facă mașini care sunt atât sincere, cât și durabile. În calitate de designer spațial, Hara se inspiră din observarea spațiilor arhitecturale sau din trenuri, în timp ce schițarea acestora îi permite să identifice elementele importante de design.

AKITOMO HARA: DESIGNER INTERIOR

Acesta crede că popularitatea modelului Mazda CX-5 provine din „onestitatea, simplitatea și sinceritatea sa”, menționând că scopul său este întotdeauna să combine frumusețea și funcționalitatea. „Este idealul cu care am crescut.”

 „Am îmbunătățit foarte mult funcționalitatea portbagajului. Se întâmplă rar să se aducă îmbunătățiri atât de ample unui model revizuit. Renovarea este de fapt mai dificilă decât crearea unui design de la zero.”

 

AKITOMO HARA, DESIGNER DE INTERIOR

YA­SUYU­KI MURA­TA: MO­DE­LA­TOR DI­GI­TAL

Yasuyuki Murata descrie cum a început să viseze la o carieră ca modelator la Mazda după ce „a fost încântat la vederea unei Mazda MX-5 la un colț de stradă”. Acum, acesta este șeful de modelare a datelor pentru designul exterior Mazda CX-5, de la modelarea caroseriei și vizualizarea schițelor până la producerea fișierului de date.

YASUYUKI MURATA:

„Sunt binecuvântat să lucrez cu designeri și modelatori care răspund ideilor mele cu sfaturi încurajatoare și feedback.”

Când este întrebat de unde se inspiră, Murata citează multe surse, spunând că vorbește zilnic cu modelatori în lut și alți designeri, merge la muzee, se uită la schițe, modele și date și găsește inspirație chiar și în micile discuții de zi cu zi. „Simt prezența spiritului meșteșugăresc japonez atunci când creez o mașină, până la cel mai mic detaliu. La Mazda există un spirit cooperant de rafinare a lucrurilor și de îmbunătățire a acestora.”

„În mediul cultivat de Mazda, încercăm continuu să rafinăm lucrurile și să le facem chiar mai bune decât înainte.”

 

YASUYUKI MURATA, MODELATOR DIGITAL CAD

CARE MAZDA CX-5 SE POTRIVEȘTE CU STILUL TĂU DE VIAȚĂ?

Mazda CX-5 este un SUV interesant, de care te poți bucura atât împreună cu familia, cât și singur, fără compromisuri. Unul dintre cele mai populare SUV-uri din clasă, acesta oferă o experiență de condus puternică, dar confortabilă, cu un habitaclu primitor și mult spațiu de încărcare pentru toate activitățile. Desigur, oferă, de asemenea, o gamă largă de tehnologii avansate de siguranță Mazda, împreună cu o conectivitate excelentă.

DESCOPERĂ MAZDA CX-5

INSPIRAȚIE LA BORD

Descoperă de ce este Mazda o marcă de neegalat: unică, expresivă, individuală. Am colectat unele dintre cele mai inspirate materiale despre resursele utilizate în mașinile noastre, precum și despre locul în care te pot duce. Ești gata să urci la bord?

CARACTER PRACTIC ȘI PERFORMANȚĂ

Urcă în această mașină decapotabilă emblematică pentru o excursie în insulele Hebride exterioare. Este o poveste despre agilitate, priveliști uluitoare și câteva răsturnări de situație neașteptate.

AFLĂ MAI MULTE
DESIGN JAPONEZ UNIC

Explorează motivele din spatele reputației Mazda pentru designul emblematic. Maeștrii noștri Takumi folosesc un limbaj al formelor și al spațiului pentru a crea senzația de dinamică

AFLĂ MAI MULTE
CELE MAI FRUMOASE CĂLĂTORII DIN LUME

Alătură-te Mazda în excursii interesante de-a lungul fiordurilor norvegiene, precum și pe coasta Portugaliei și în munții Japoniei.

AFLĂ MAI MULTE