INSPIRE

PRECIZIA ÎNTÂLNEȘTE PASIUNEA

Takefu Knife Village găzduiește o comunitate de meșteșugari care s-au unit pentru un scop comun: să facă cele mai bune cuțite din lume...

Formidabil de ascuțite și liniștitor de scumpe, cuțitele japoneze sunt unul dintre cele mai renumite exporturi ale țării, reputația lor mondială fiind susținută de un interes global tot mai mare pentru bucătăria japoneză și de o creștere post-pandemică a bucătăriei casnice. Potrivit publicației Japanese Times, valoarea exporturilor de unelte cu lamă de bucătărie în 2022 a fost un record de 12 miliarde de yeni (cu 30% mai mult decât în 2021, când a fost de 9 miliarde), în timp ce în 2023 căutările pe motoarele de căutare pentru cuțite japoneze au atins deja un maxim al ultimilor cinci ani.

Cu toate acestea, mâncarea sănătoasă și gătitul acasă sunt doar o parte a poveștii. Forța popularității cuțitului japonez constă, de asemenea, în ascuțimea lamei, ascuțită prin secole de măiestrie în fabricarea săbiilor. În timp ce restul lumii se bazează pe semifabricate de lame produse în masă, care sunt din ce în ce mai mult ascuțite de mașini, cuțitele japoneze sunt forjate manual, iar proprietarii mâinilor sunt venerate ca artizani.

 

După ce a renunțat la universitate pentru a deveni cuțitar, Takumi Ikeda continuă să își îmbunătățească meseria după 20 de ani.

"SCHIMBĂM ÎN MOD CONSTANT IDEI ȘI ABILITĂȚI PENTRU A NE STĂPÂNI MEȘTEȘUGUL ȘI PENTRU A TRANSMITE TOATE CUNOȘTINȚELE ȘI EXPERIENȚA PE CARE LE-AM DOBÂNDIT GENERAȚIEI URMĂTOARE. ÎN ACEST FEL, INDUSTRIA POATE ÎNFLORI ÎN CONTINUARE."

- TAKUMI IKEDA

 

Tocmai acest concept al unei comunități de artizani care aplică metode tradiționale la provocările moderne ne face să luăm trenul spre orașul Takefu, cuibărit în prefectura Fukui, pentru a vizita Takefu Knife Village, unde se află frumoasele Echizen Uchihamono - cuțite forjate cu lama ascuțită.

"Turiștii vin să ne viziteze din toate colțurile lumii", spune Michiyo Kasashima, secretar general al Village, unde o comunitate de meșteri din 13 grajduri diferite confecționează cuțite forjate folosind abilități și tehnici transmise din generație în generație. "Niciodată nu am mai văzut o creștere atât de mare a cererii de Echizen Uchihamono [cuțite forjate]."

În satul japonez Takefu Knife Village, o comunitate de cuțitari cooperează și lucrează împreună pentru a realiza unele dintre cele mai bune cuțite japoneze.

A trecut mult timp de când a venit. Geneza pedigree-ului Takefu pentru fabricarea cuțitelor datează din secolul al XIV-lea, când Chiyozuru Kuniyasu, un spadasin din Kyoto, a descoperit că accesul zonei la apă limpede și la oțel de calitate era perfect pentru a-și perfecționa meșteșugul. Inițial, Kuniyasu a fabricat cârlige de iarbă pentru fierarii locali care, alături de abilitățile sale de a face săbii japoneze, s-au dovedit a fi un succes instantaneu în întreaga națiune. Nu a trecut mult timp până când Takefu a devenit sinonim cu măiestria fierarilor.

Cu toate acestea, un adevărat punct de cotitură a venit odată cu înființarea satului Takefu Knife Village. Cu ajutorul renumitului designer japonez Kazuo Kawasaki, un concept modern de design industrial și un spirit comunitar au fost forjate în practica seculară de fabricare a cuțitelor.

Totuși, nu totul a fost ușor. Concurența globală din partea producătorilor de cuțite ieftine din străinătate, combinată cu o generație mai tânără care evită această meserie, a dus la scăderea vânzărilor spre sfârșitul secolului trecut. Cu toate acestea, în loc să abandoneze proiectul, Kawasaki și comunitatea sa de meșteșugari au căutat soluția unii la alții, dând dovadă de un adevărat spirit de provocare, care i-a făcut să organizeze o expoziție de cuțite de succes, mai întâi la Tokyo și, în cele din urmă, la New York. Rezultatul a fost recunoașterea globală și finalizarea satului Takefu Knife Village în 1993.

Satul de cuțite Takefu a combinat un spirit comunitar profund cu tradițiile străvechi de fabricare a cuțitelor.

Astăzi, acest sentiment profund de mândrie și sprijin al comunității se extinde mult mai mult decât cel manifestat de acei meșteri originali. În Takefu Knife Village, generația tânără este, de asemenea, hotărâtă să se dovedească pe sine ca artizan al cuțitelor. Unul dintre ei este Takumi Ikeda, care s-a alăturat Anryu Knives, unul dintre ștabii din sat, după ce a terminat facultatea. Născut și crescut în apropiere de Tokyo, Ikeda s-a mutat la Takefu pentru a deveni un maestru al cuțitelor.

"Este o afacere de familie, care are o istorie de aproape 150 de ani de la înființare", spune Ikeda. "În copilărie, îi priveam pe bunicul și pe unchiul meu cum forjau cuțite din oțel. Mi s-a părut corect să mă apuc de această profesie în acest oraș." Au trecut 20 de ani de atunci, dar Ikeda susține că întotdeauna este loc de îmbunătățiri; atât pentru el însuși ca meșteșugar, cât și pentru întreaga industrie.

"CUȚITELE AU FOST ÎNTOTDEAUNA O PIATRĂ DE TEMELIE A MEȘTEȘUGULUI ÎN ISTORIA OMENIRII. FĂRĂ CUȚITE, NICIUNUL DINTRE MEȘTEȘUGURILE PE CARE LE AVEM ASTĂZI NU AR FI LUAT NAȘTERE".

 


 YOSHIHIRO YAUJI

"Ceea ce este atât de special la acest sat este faptul că există o cultură în care ești încurajat să înveți unul de la celălalt, indiferent de grajd și de vârstă", spune Ikeda, precizând că procesul de învățare nu are sfârșit. "Schimbăm în mod constant idei și abilități pentru a ne stăpâni meseria și pentru a transmite toate cunoștințele și experiența pe care le-am dobândit generației următoare. În acest fel, industria poate înflori și mai mult."

La fel ca Ikeda, Yoshihiro Yauji reprezintă și el următoarea generație de artizani din Takefu, asumându-și misiunea nu doar de a păstra intactă adevărata esență a acestei arte de lungă durată, ci și de a o transforma într-o practică de afaceri mai sustenabilă.

"Am ales meseria de cuțitar pentru că, din punctul meu de vedere, cuțitele au fost întotdeauna o piatră de temelie a meșteșugului în istoria omenirii. Fără cuțite, niciunul dintre meșteșugurile pe care le avem astăzi nu ar fi luat naștere", spune Yauji. "Este o unealtă mamă a tuturor uneltelor care au făcut ca toate meșteșugurile să se întâmple, iar acest fapt m-a fascinat până în ziua de azi."

"De asemenea, trebuie să ne adaptăm la climatul de astăzi și să încercăm să devenim mai productivi și mai eficienți ca industrie", continuă el. "Există părți ale procesului care trebuie să fie analizate și modernizate. Dacă tinerii consideră că practica noastră este învechită și lipsită de valoare... atunci această tradiție specifică a meșteșugului ar fi pierdută pentru totdeauna."

SINGURUL ȘI UNICUL

La fel ca în cazul multor tradiții meșteșugărești, fabricarea cuțitelor este o activitate dominată de bărbați. Cu toate acestea, Nodoka Hirata este aici pentru a schimba această situație.

Unul dintre cele mai importante procese de fabricare a cuțitelor este o practică de fabricare a fierului numită tatara, în care maeștrii fierari creează tama-hagane. Tradus direct prin "oțel prețios", acesta este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune materiale de bază pentru a confecționa cele mai bune săbii japoneze și alte produse foarte căutate. Doar o mică parte dintre fierarii din ziua de azi stăpânesc tehnica de fabricare a tama-hagane, iar Nodoka Hirata este cunoscută ca fiind singura femeie din domeniu.

"Obișnuiam să îl privesc pe soțul meu - de asemenea fierar - cum făcea totul de unul singur. Dar era o muncă foarte grea, așa că m-am alăturat lui pentru a-l ajuta. Așa a început totul", spune Hirata. "Pentru ochii neavizați, ar putea părea că repet același proces la nesfârșit pentru a face tama-hagane. Dar, de fapt, fac cele mai mici schimbări în abordarea mea pentru a-l face, în funcție de starea în care se află oțelul."

"Din câte știu eu, nu mai există nicio altă femeie care să stăpânească această tehnică tatara, așa că sunt foarte onorată să fiu singura femeie din Japonia care produce acest oțel special."

Vrei să vezi mai multe? Intrați în atelierul lui Hirata și vedeți cum lucrează un maestru aici.