INSPIRE

MAESTRU AL METALULUI

Yutaka Kawano este un maestru Takumi, un meșter care știe să creeze artă prin intermediul formei. Expert în manipularea metalului, munca sa este simbolică pentru abilitățile de design și de artizanat care pot fi văzute pe toate vehiculele Mazda care ies de pe linia de producție. Mazda Stories aterizează în Hiroshima pentru a vedea mai îndeaproape munca sa.

 

 

Este o dimineață fierbinte și umedă în Hiroshima, Japonia. În tot orașul, navetiștii se grăbesc să prindă trenurile, copiii merg cu bicicleta la școală, iar cafenelele produc cafele de dimineață. Cu toate acestea, Yutaka Kawano, specialist principal la Design Modelling Studio, își pregătește setul de zeci de ciocane și ciocănele de lemn și nenumărate foarfeci de tablă ascuțite ca briciul pe masa de lucru. În timp ce în spatele său se aude zumzetul și clicul generatoarelor, Kawano este pregătit pentru o nouă zi de lucru.

 

"(KAWANO) AR PUTEA FI CU UȘURINȚĂ PERSONIFICAREA MAZDA'S
ABORDAREA CENTRATĂ PE OM A DESIGNULUI."

 

Baza sa de operațiuni este Studioul de modelare a designului Mazda, relativ mai răcoros, unde maestrul Takumi a început să ciocănească și să încovoaie o bucată de tablă foarte subțire. El manipulează materialul strălucitor pentru a crea o piesă de artă unică, unicat, care seamănă izbitor de mult cu modelele care pot fi văzute pe toate vehiculele Mazda care ies de pe linia de producție. Lucrând la doar una dintre cele 11 piese totale care vor fuziona într-un obiect singular, Kawano creează o sculptură Rashin cu ajutorul ciocanelor, cleștilor și menghinelor. Produsul finit va semăna cu o operă de artă netedă, fără cusur și strălucitoare, care face o paralelă cu modelele actuale ale Mazda, dar care indică și idealurile viitoare de design ale vehiculelor care vor urma.

"DESIGNERII MAZDA MERG DIRECT LA LOCUINȚA LUI KAWANO PENTRU A-I CULEGE GÂNDURILE ȘI A SE INSPIRA PENTRU MODELELE DE CONCEPT CAR CARE MODELEAZĂ VIITOARELE GAME MAZDA."

Un virtuoz în toate sensurile, Kawano pare să se simtă ca acasă în atelier, printre unelte uzate, fierăstraie cu bandă și măști de sudură. Înconjurat de proiecte și lucrări în curs de execuție, el ar putea fi cu ușurință personificarea abordării centrate pe om a designului de la Mazda. Asta pentru că, în timp ce lucrările unice ale maestrului Takumi nu ar fi de nelipsit dintr-un muzeu de design contemporan sau dintr-o galerie de artă de lux, implicațiile din lumea reală ale muncii sale sunt atât mai practice, cât și mai ample. Într-adevăr, s-a spus că designerii Mazda se duc direct la Kawano pentru a se gândi la el și pentru a se inspira pentru conceptele de automobile care vor modela viitoarele game Mazda. De asemenea, lucrările sale de tablă au o legătură directă cu vehiculele care sunt fabricate la doar câteva sute de metri distanță de atelier: metalul lucios care poate fi văzut în tot atelierul său a fost folosit ca sursă de inspirație pentru ornamentele interioare cromate ale Mazda și pentru forma generală a vehiculului, în modele precum Mazda3.

 

Aceste rezultate, însă, nu se referă doar la îmbunătățirea aspectului fizic. Lucrările lui Kawano invocă adesea emoții, inclusiv fericire și mulțumire, din partea privitorului. Fie că este intenționat sau nu, convingerea sa față de meserie este cea care poate duce aceste percepții la noi înălțimi. "Dacă oamenii se uită la munca mea și se simt fericiți în legătură cu ea, atunci și eu sunt fericit", spune el, zâmbind.

  
Pentru a-și face treaba, Kawano a trebuit să își confecționeze propriul echipament personalizat și să facă modificări speciale la uneltele din comerț. Ciocanele sale, dispozitivele de prindere a menghinei și nicovalele personalizate sunt toate ajustate și conturate pentru o utilizare directă și specifică și constituie o minune în sine. De asemenea, apărătorile sale de încheieturi sunt realizate din denim conic pentru a-și proteja încheieturile. După cum demonstrează, Kawano poate folosi, de asemenea, crăpăturile găsite la baza unui trunchi de copac uzat de timp ca pârghie pentru a modela obiecte din cupru. Totul face parte dintr-o misiune continuă de a se perfecționa atât pe el însuși, cât și, ca rezultat direct, de a împinge strategia de design a Mazda în viitor.

Totul prin monotsukuri, un termen folosit pentru a acoperi planificarea, proiectarea, dezvoltarea și producția imaculată a produselor.


"Încă mai cred că există zone [din munca mea] pe care trebuie să le îmbunătățesc, deoarece nu cred că este suficient", spune el. "Trebuie să continui să mă perfecționez cu adevărat și să mă dedic unui nivel mai înalt."

 "Ceva creat de mâna omului este foarte important. Nu ar trebui să se piardă."

 


- YUTAKA KAWANO

 

download

Dintr-o perspectivă exterioară, se pare că Kawano a ajuns deja la acest nivel superior de design și influență în cadrul Mazda. Încă de când a început să lucreze cu metale, la 18 ani, Kawano a lucrat într-o multitudine de discipline în cadrul Mazda. A început prin a se antrena pentru Concursul Național de Competențe și a urmat un stagiu în producția de caroserii, înainte de a trece la divizia de design Mazda. Aici avea să își perfecționeze meseria timp de aproape patru decenii, nu numai în domeniul metalurgiei, ci și al picturii și al cusutului. În prezent, rolul său este de a da viață ideilor designerilor formate în lut sau digital, utilizând diverse materiale precum metalul, rășina și pielea pentru a crea modele și lucrări de artă cu o expresie și o precizie suplimentare. De asemenea, colaborează cu generația mai tânără de designeri și artiști la crearea de lucrări de artă și mostre de modele, transmițându-le cunoștințele sale unice în domeniul prelucrării metalelor și înțelegerea profundă și înrădăcinată a filozofiei de design Mazda. "Lucrez direct cu ei", spune el, "le dau sfaturi și învăț și eu de la ei. Lucrăm și ne dezvoltăm împreună, facem o muncă adevărată."

În vârstă de 60 de ani, Kawano a devenit, în timpul mandatului său la Mazda, un exemplu de nezdruncinat al moștenirii japoneze și al abilităților unice care funcționează în tandem cu digitalizarea. Mai mult, cariera sa merge dincolo de Mazda. Kawano a primit sarcina de a realiza o ramă de cupru pentru flacăra eternă a Templului Daishoin din Miyajima și, lucrând cu alte companii din Hiroshima, a fost inspirat de moștenirea producției din oraș. Inevitabil, designul său durabil a captivat privitorii încă de la crearea sa. "Dacă poți vedea ceva care este creat manual, îți dă căldură", încheie el. "Ceva creat de mâini umane este foarte important. Nu ar trebui să se piardă".

INSPIRAȚIE LA BORD

Descoperiți ceea ce face ca Mazda să fie o marcă unică, expresivă, individuală. Am adunat unele dintre cele mai inspirate conținuturi despre ceea ce intră în mașinile noastre, precum și despre unde vă pot duce. Ești gata să te urci la bord?

DIN JAPONIA CĂTRE LUME: DESIGN MAZDA

Limbajul ascuns al formelor și modul în care spațiile dintre ele creează senzația de dinamică. Descoperă câteva dintre conceptele-cheie ale designului japonez care stau la baza filosofiei noastre Mazda. Este modul în care facem din condus o experiență inspirată și personală.

AFLĂ MAI MULTE AICI
TOATE CARACTERISTICILE MARI ȘI MICI

La prima impresie, ar fi neglijent să comparăm o bucșă de suspensie - fiecare piesă individuală nu are o lățime mai mare de cinci centimetri - cu o pereche de bețișoare. Cu toate acestea, există mai multe puncte comune între cele două decât v-ați putea da seama. După cum explică Yasuyoshi Mushitani de la Mazda, bucșele de suspensie sunt mult mai multe decât se vede la prima vedere...

AFLAȚI MAI MULTE AICI